Vegan Spirit

A búzahús születése

Avagy a szejtán készítés műhelytitkai

2014. november 10. - Kakuk Bálint

A szejtán, vagy más néven búzahús egy magas, 70%-os fehérje tartalmú húspótló. A búza sikérből készült szejtán gyakorlatilag tömény glutén, ezért fogyasztása a glutén érzékenyeknek kifejezetten ellenjavallt. Ezzel együtt is egy rendkívül sokféle képpen felhasználható dolog. Gyakorlatilag szinte minden húsétel vegán változata elkészíthető belőle. Emésztése a legtöbb ember számra könnyebb, mint az állagra hasonló szója szelet, szója kocka vagy szója granlátum emésztése. Árát tekintve pedig olcsó, hiszen 2kg konyhakész szejtán előállítási költsége nagyjából 1000ft.

dnbs.jpg

Szejtán hozzávalói (kb 1kg szejtánhoz)

  • 250g búzasikér por
  • 25g durum liszt
  • 10g őrölt pirospaprika
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • só (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • Fokhagyma por (elhagyható)
  • kb 4dl langyos tisztított víz

 

seitan.jpgA száraz hozzávalókat egy tálban jól összekeverjük, majd lassan adagolva a vizet, egy gumilabda szerű masszává gyúrjuk az összetevőket. 15-30 percig letakrva állni hagyjuk. Közben felteszünk egy edényben enyhén sós vizet. Amikor felforrt, beletesszük a nyers szejtán gombócot, és 15 percig főzzük. Kiszedjük, ujjnyi szeletekre vágjuk, és a szeleteket visszatesszük még 15 percre főni. Ha kész, egy szűrőbe fektetjük a szeleteket, és egy vízzel teli edénnyel lesúlyozva hagyjuk kicsepegni belőlük a vizet. Ezután kedvünk szerint kockázhatjuk, csíkokra vághatjuk, darálhatjuk, vagy használhatjuk az egész szeleteket is, ahogy az épp aktuális recept megkívánja. Pácolással még jobb végeredményt érhetünk el.

Fogyaszd egészséggel! :)

J. K. Valentine

A bejegyzés trackback címe:

https://veganspirit.blog.hu/api/trackback/id/tr886882515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jana Shabes 2017.09.06. 06:05:29

Köszönöm szépen a receptet! Ma ki is próbálom!
süti beállítások módosítása