Vegan Spirit

Vega? Vegán? Mi van?

étrend, vagy életmód?

2014. október 18. - Kakuk Bálint


Sokan nincsennek tisztában azzal, hogy mi a különbség a vega és a vegán  között. Ha valamelyik vega életmódot éled, biztos te is tapasztaltad már azt a döbbenetet, amikor megtudják, hogy nem eszel húst. A szem felakadása akkor szokott jönni, amikor elkezdem felsorolni, mennyi irányzata van a vegetáriánus-vegán életmódnak. Itt teljesen el szokták veszíteni a fonalat, és általában csak azt kérdezik: "Ok, akkor most te mit eszel, vagy mit nem eszel?"

Ezért szedtem össze az általam ismert irányzatokat a rájuk jellemző ételekkel.

Az első nagy csoport a vegetáriánus (vagy vegetárius) irányzatoké. A vegetáriánusokról mindenki úgy tudja, hogy nem esznek húst, és ezzel vége. Látni fogjuk, hogy ez nem teljesen így van. A vegetáriánus életmód általában a táplálkozási szokásokon nem nyúlik túlra, de lehetnek kivételek. Jól megfigyelhető, hogy a különböző irányzatok, gyakorlatilag az erőszakmentes élet szintjeiként különülnek el egymástól, az egyre kevesebb ártás felé haladva.

 

szomoru_gyerek.jpgMakrobiotikus: Ez nem számít igazából vegetáriánusnak, mert heti egy-két alkalommal engedélyezi a halfogyasztást. Ezen kívül fogyasztanak mézet is, de tejterméket nem. Egy speciális étrend, ahol kb az ételek felét nyersen fogyasztják, és a hagyományos konyhákhoz képest nem fűszereznek. Filozófiájuk szerint minden ételt vagy a Yin vagy a Yang energiához társítják, és ez alapján próbálják meg elérni az étkezésben a harmóniát. A kép és a szöveg erre a megható videóra utal, amin egy kisfiú beszél az anyukájának arról a polipról, amit ételként tett elé a kedves mama.

kislany_szomoru.jpgSemi (szemi) vegetáriánus: Ez talán a legtöbb ellentmodást, félreértést szülő irányzat. Fehér húsokat, főleg halaféléket és csirkét is fogyasztanak. A szó hétköznapi értelmében nem számít vegetáriánusnak, mert eszik húst. Sokan nem is értik, ha ilyen személlyel találkoznak, hogy miért mondja magát vegetáriánusnak, miközben húst eszik. Helyesebbnek tartanék egy olyan megnevezést, ami nem utal a húsmentes étrendre. Én a fehérhús diéta elnevezést használnám. Általában Egészségügyi megfontolás áll ennek az életmódnak a hátterében.

051.jpgPescetarian/Peszketáriánus: A pescetarian étrend általában a következő dolgokat foglalja magába: halak, tengeri állatok, zöldség, gyümölcs, diófélék, magvak, hüvelyesek, tojás, tejtermékek, és rovar melléktermékek (mint a méz, kármin, vagy sellak). Elsőszámú motiváció általában az egészség, azoknál kik ezt az étrendet követik. A halfogyasztás miatt azonban megnő a veszélye a higany és  a PCB-k bevitelének!

 

 

Ovo-lakto vetojasosbabkozsalatakoz.jpggetáriánus: Semmilyen húst nem fogyaszt, de eszik tejtermékeket, tojást és mézet is. Ez az egyik legynagyobb csoport a vegetáriánusok között. Általában nem marad senki tartósan ezen az irányvonalon, hanem vagy visszatér a húsevés felé, vagy továbblép a lakto vegetáriánus vonal irányába.

govindas7.jpgLakto vegetáriánus: Sem húst, sem tojást nem fogyaszt, de tejtermékeket és mézet igen, sőt! Nagy hangsúlyt kap ebben az vegetáriánus vonalban a tejtermékek használata. Előszeretettel használják a sajtokat, túrót és a tejfölt, de a joghurt, vaj, és más tejtermékek is rendszeres részét képezik az étkezésüknek. Talán ebbe a csoportba még többen tartoznak, mint az előzőbe. Ismert képviselői hazánkban a Krisna tudatú hívők.

Töltött paradicsom (4).JPG

Nyers vegetáriánus: Egy ismert terjesztője volt Bicsérdi Béla, aki az 1900-as évek első felében terjesztette ezt a táplálkozási módot, igen nagy sikerrel. (kb 120.000 követővel rendelkezett, főleg Magyar nyelvterületeken) Nem tiltott a méz sem, de nagyrészt nyers gyümölcsöt fogyasztanak. Bicsérdy szerint néha megengedhető egy kis nyers tejtermék, főtt rizs vagy jófajta kenyér is. A nyers vegetáriánusok azonban a főtt rizst és a kenyeret is kerülik.

vegan_food.jpgTeljes vegetáriánus vagy növényevő: Sokan keverik a vegán életmóddal, hiszen nem fogyaszt húst, tejterméket, tojást, és mézet sem. A teljes vegetáriánus étrendjében azonos ugyan a vegán étrenddel, de életmódjában teljesen eltér a kettő. Míg a vegán semmilyen állati terméket nem használ, addig a teljes vegetáriánus simán hordhat bőrből, prémből, gyapjúból, tollból készült dolgokat, vagy használhat más, állatok kihasználásához kötödő termékeket. Áltálában aki ezt az étrendet követi, annak is az egészség a fő motivációja.

untitled-3-2.jpgNyers növényevő: Étrendje nagyrészt megegyezik a nyersvegán étrenddel, vagyis nyers gyümölcsöt, zöldséget, zöld leveles növényeket és olajos magvakat fogyaszt, de a nyers növényevők gyakran fogyasztanak mézet is, amit a nyers vegánok nem. Az étkezésen túl, az életük többi területén, az állatvédelmi szempontok sem feltétlenül teljesülnek. Sokszor az ő motivációjuk is az egészség, vagy a szépség és fiatalság megőrzése. Étrendjükben követhetik a gourmet (lásd lentebb a nyers vegán gourmet-nál) vagy a 80-10-10 vonalat is.

 

A második nagyobb csoport a vegánoké. Itt is több irányzat/szint van, de mindegyikre jellemző egy nagyon erős etikai és erkölcsi elköteleződés az állatok szabadsága és élethez való jogai mellett!

 

Classic_Deli_Reuben_t500x266.jpgVegán: A vegán abban a jelentős dologban tér el a teljes vegetáriánus vagy növényevő életmódtól, hogy az állati termékek nem csak a táplálkozásból vannak kiiktatva, hanem a teljes életmódjából. A Vegánok tisztán növényi ételeket fogyasztanak, (hús, tejtermék, tojás, méz és más állati származékoktól mentes), de ezen kívül nem vásárolnak és nem támogatnak semmit, ami az állatok kihasználására épül, vagy abból származik. Nem hordanak bőrt, gyapjút, szőrmét, tollat. Nem vásárolnak állatokon tesztelt termékeket legyen az kozmetikum, tisztítószer, vagy bármi más. Nem járnak állatkertbe, állatokat használó cirkuszba, lóversenyre, delfináriumba vagy akvárium parkokba. Teljes mértékben elutasítják az állatok kihasználását, és sokan közülük aktívan dolgoznak, hogy világszerte elismerjék az állatok szabadsághoz és élethez való jogait. Konyhájukra jellemzőek a "húshelyettesítő" ételek, mint a szejtán (búzahús) a képen.

6a00d8342d4c7053ef00e54f886a428834-800wi.jpgNyers vegán (Gourmet): Étrendjét tekintve azonos a nyers növényevővel, vagyis csak nyers gyümölcsöt, zöldséget, zöld leveles növényeket és olajos magvakat fogyaszt. Ezen kívül azonban a vegán szemlélet alapján éli az életét, vagyis az étrendjén túl is odafigyel arra, hogy ne támogassa az állatok bárminemű kizsákmányolását. A Gourmet nyers vegán táplálkozására jellemző, hogy a főtt ételek megfelelőit, vagy azokhoz hasonló ételeket készítenek el, nyers vátozatban. Viszonylag magas a zsírbevitelük, mert elég sok olajos magot és kókusz olajat használnak.

1236898_500348663390098_453149680_n.jpgNyers vegán (80-10-10): Alacsony zsír és fehérje, magas szénhidrát tartalmú nyers vegán étrendet követnek, melynek alapját a gyümölcsök képezik, amit kiegészítenek  zöld levelekkel, salátafélékkel, zöldségekkel, és kevés olajos maggal. Életmódjukban a vegán elveket követik, táplálkozásukban pedig arra törekednek, hogy a kalóriák maximum 10%-a fehérje, maximum 10%-a zsír, minimum 80%-a pedig szénhidrát legyen.

 

Fruit-mix.jpgFruitariánus, gyümölcsevő vagy erőszak mentes nyers vegán:  Életmódja azonos a nyers vegánnal, ám étrendje eltér. Csak olyan ételeket fogyaszt, melyekhez nem kell elpusztítani a termő növényt. Tehát gyakorlatilag csak terméseket, főként gyümölcsöket fogyaszt, így az állatok védelmén túl megóvja a növényi szintű élőlények életét is.

 

freegans_vs_crisis.jpg

Freegan: Ez a veganizmus egy szubkultúrája. A freegan valójában csak olyan ételekt fogyaszt, amit mások már kidobnának. Sokszor kukázik, de gyakran mondjuk boltokból vagy piacokról kéri el azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amit már nem tudnak eladi. Gyakorlatilag egy fillért sem költ élelmiszerre. A freegan állati jogok melleti elkötelezettségéhez egy nagyon erős rendszerkritikai szemlélet is társul, mely ilyen módon aktív kifejeződésre is jut. Mielőtt azonban bárki azt gondolná, hogy a freegan-ek lecsúszott, koszos igénytelen emberek, és kiflivégeken élnek, jobb ha megnézi a Food Not Bombs blogot vagy a  facebook oldalukat. Ők ingyenes ételosztásokat csinálnak rászorulóknak, freegan alapanyagokból főzve. Tehát a freegan sokszor társadalmi kérdésekben is nagyon aktív.

 

Ami még fontos lehet, hogy van aki öko, bio, vagy mindkét kritériumnak megfelelő ételeket fogyaszt.Az öko azt jelenti, hogy csak helyi , vagy hozzánk közelebb termesztett dolgokat vásárol. A bio csak bio módszerekkel előállított terméket vásárol, az öko-bio pedig értelem szerűen helyben, vagy hozzánk minnél közelebb megtermelt bio dolgokat vásárol. Ezek a kritériumok mindegyik irányzatra igazak lehetnek. Talán a Freegan az egyetlen kivétel, mivel elegendő kidobásra ítélt, de még ehető öko, bio, vagy öko-bionövényt beszerezni eléggé lehetetlen feladatnak tűnik. Persze lehet, hogy valahol a világban van kivétel.

Jelenleg ennyi jutott eszembe, de ezeken kívül is lehetnek még eltérő irányzatok.

Ha ezután a cikk után bűntudatot érzel, vagy úgy gondolod, elítélő, kirekesztő voltam, akkor kattints IDE.

Boldog napot!

J. K. Valentine

A bejegyzés trackback címe:

https://veganspirit.blog.hu/api/trackback/id/tr516802543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2014.11.15. 17:32:25

A fenyevok kimaradtak!!! Igaz azok meg vegetarianusok sem..

Syracuse 2017.05.20. 21:34:41

Dejó, én semi vegetáriánus vagyok, mert a hús mellett zöldséget is eszek...tenni is fogok ellene :D

Vegán · http://xn--vegn-7na.hu 2017.10.20. 10:11:14

http://vegán.hu/2017/10/12/a-vegetarianizmustol-a-vegan-eletszemleletig
süti beállítások módosítása