Vegan Spirit

Téli antioxidáns bomba

Nyers szilvalekvár

2014. október 15. - Kakuk Bálint

Újra jönnek a hideg, téli hónapok, amikor nemcsak a hideg nyirkos idő, de a csökkenő gyűmölcsfogyasztás, kevesebb vitaminbevitel, és a kevés napfény is erősen igénybe veszi testünk tartalékait. Sokszor sikerül is úgy kimerülni a téli időszakban, hogy tavasszal alig bírunk helyrejönni. Enerváltakká, gyengékké, kedvetlenekké, betegekké válhatunk, mire kitavaszodik, ám nem kell ennek így lennie.

A téli gyümölcsfogyasztás nagyon fontos dolog, és ezt már őseink is megoldották, mégpedig déli gyümölcs, befőzés és tartósítószer nélkül. A legegyszerűbb és legegészségesebb tartósítási eljárással, az aszalással. 

Ilyenkor előszeretettel nyúlok a kedvencem, az aszaltszilva felé, ugyanis önmagában is mennyei örömökben részesíti az ember ízlelőbimbóit, de nagyon könnyen és gyorsan, teljes tápértékű, adalékanyag mentes lekvár készíthető belőle.

Plum-Jam.jpg

A nyers szilvalekvár nemcsak finom, de elképszetően magas antioxidáns hatással bír. Magasabbal, mint bármely, az éghajlatunkon természetesen termő gyümölcs! A szilva olyan erős antioxidáns, hogy egyes hírek szerint a székelyek még a főzött szilvalekvárral is gyógyítják a rákot, pedig azt tudjuk, hogy a hőkezelés során a vitaminok és enzimek nagyrésze tönkremegy. Képzeljük csak el, hogy ha a főtt szilvalekvárnak ilyen erős hatást tulajdonítanak, akkor milyen ereje lehet a nyersen készült szilvalekvárnak?

Az aszaltszilva ORAC értéke kimagasló! Az ORAC érték, 100g mennyiségű gyümölcs vagy zöldség, szabadgyök megkötő képességét mutatja meg. Minnél magasabb ez a szám, annál több szabadgyök hatástalanítására képes az adott növény.

Mondjuk a hagymafélék ORAC értéke 450 körül mozog, a vörös szőlő 740, a szeder 2000 az áfonya pedig 2400-as ORAC értékkel bír. Az aszalt szilva 5770-es értékével olyan erőt képvisel, ami lehetővé teszi, hogy azt az 1500 ORAC értéket, amit egy átlagos európai napi szinten elfogyaszt, megsokszorozzuk!

Íme a kedvenc lekvárom receptje:

  • 200g aszalt szilva
  • 3dl tisztított víz
  • egy csipet fahéj
  • Turmixgép vagy botmixer

A szilvát beáztatjuk a vízbe 4-6 órára. Áztatás után végignyomkodjuk a szilvaszemeket, ha esetleg maradt valamelyikben mag, akkor vegyük ki. A szilvát, az áztatóvizet és a fahéjat jól összeturmixoljuk. Ha szükséges, még egy pici vízet lehet ha valaki hígabban szereti. Innentől normál szilvalekvárként használható. Én általában magában eszem, vagy banánnal. A lényeg, hogy nyersen edd, és 3 napon belül fogyaszd el. :)

Áldott étkezést ezzel az áldásos étellel! :)

J. K. Valentine

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veganspirit.blog.hu/api/trackback/id/tr276793755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása