Kiskoromban nem annyira voltam oda a rizottóért, de ahogy idősebb lettem, egyre inkább megkedveltem a rizs és a zöldségek effajta keverékét. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt. Készíthetjük sósan, savanykásan, édes gyümölcsökkel keverve, vagy ahogy éppen jól esik.
Az alábbi recept egy egyszerű egytál étel, mely mégis kifinomult aromáival elkényezteti a finomságokra éhes szájakat. Elkészítése egyszerű és gyors. Ideális párosítás lehet egy jó gazpacho-val. Egy nem túl nehéz, de tartalmas ebéd alapköve lehet. Frissensültekkel, rántott vagy grilezett szejtánnal, zöldségekkel kiegészítve bármelyik vegyes táplálkozású ismerősünk előtt megállja a helyét, de önmagában is laktató és ízletes étel.
Szejtán hozzávalói:
- 20 dkg búzasikér
- 1.5 teáskanál só
- 1ek pirospaprika
- 2 tk vega-mix
- bors ízlés szerint (kevés őrölt)
- 1 ek szójaszósz
- 3 dl langyosvíz
A sikért jól elkeverjük a, 1,5 tk sóval, kevés borssal és a pirospaprikával. A vizbe beleöntjük a szójaszószt, és összekeverjük, majd egyben ráöntjük a búzasikérre. Gyorsan összekeverjük, kicsit gumis állagú masszát kapunk, ezt 10 percig állni hagyjuk. Közben felteszünk forrni kb 3 liter vizet 2 tk vega-mix fűszerkeverékkel és 1 tk sóval. Az elkészített szejtánt 3 darabra vágjuk, és a lobogó vízbe tesszük kb. 5 percre. Ezután a szejtánt kiszedjük, a vizet viszont továbbra is a tűzön hagyjuk. A szejtántömböket kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, visszatesszük a vízbe, és további 5 percig főzzük. A vízből kivéve szűrőn lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk, és két cm-es kockákra vágjuk. Rizottó hozzávalói:
- 1 fej hagyma
- 1 egész fej fokhagyma (nagy)
- 1 pritaminpaprika
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 dl fehérbor vagy vermut
- 1 konzerv zöldborsó
- 6-8 dl zöldségleves
- só (ízlés szerint)
- 20-30dkg rizs
- kockára vágott szejtán (Ízlés szerinti mennyiség)
A felaprított paprikát, hagymát és fokhagymát az olívaolajon 5 percig alacsony tűzön pároljuk. A rizst az olívaolajhoz adjuk, és addig pirítjuk a hagymával és paprikával, amíg szép színt kap. Ezután felöntjük egy pohár fehérborral vagy vermuttal. 1 percig főzzük, amíg a rizs áttetsző lesz. -> A sót hozzáadjuk, majd 2-3 merőkanál zöldséglevessel felöntjük, közben keverjük. Folyamatosan adjuk hozzá a levest, ahogy a rizs felszívja. Kb. 18 percet igényel. A legvégén adjuk hozzá a felékockázott szejtánt. Könnyedén összekeverjük, és 3 percig fedő alatt hagyjuk még.
Vegán majonézhozzávalói:
- 1 dl szójatej
- 1,5-2 dl napraforgó olaj (vagy kókuszolaj)
- 1 csipet só
- 1 tk mustár
- fél citrom leve
A hozzávalókat 1,5dl olajjal turmixgépbe rakom, és egy percig összetumixolom, ha az állag megköveteli, akkor még egy kis olajat öntök hozzá, és újra átturmixolom. Majd a kitálalt rizottót meglocsolom vele.
Boldog vegán étkezést!
J. K. Valentine