Vegan Spirit

Vegán vagyok, csak a vegán elveket nem tartom!

2014. október 19. - Kakuk Bálint

Muszáj ismét klaviatúra túrát tennem, hogy az internet, a monitorod, és a látóidegeid segítségével eljuttassam hozzád a választ, egy egyszerű kérdésre.

Lehet-e valaki vegán, ha csak étrendjében az, de mondjuk hord bőrt, jár állatkertbe, vagy nem foglalkozik azzal, hogy állatkísérletes-e a termék, amit megvesz?

australia-fur-model-600p.jpg

Mielőtt kifejteném a választ, szeretnék egy kis kiegészítést tenni, amivel részben már válaszolok is a kérdésre. A kitérőm lényege pedig az, hogy miért gondolják sokan azt, hogy vegánnak lenni egyenlő a tisztán növényi étrenddel? Szerintem a hiba okát mint általában, most is a forrás felé vándorolva találhatjuk meg. Én arra tudok tippelni, hogy amikor nyugaton elkezdték a Vegan diet kifejezést használni, az még részben tartalmazta is azt a jelentést, miszerint valaki nem vegán, csak diétás, ideiglenes jelleggel azon az étrenden él, mint a vegánok. Ebből fakadhat az a torzult értelmezés, hogy aki növényi étrenden él, az vegán, pedig mint azt alább kifejtem, ez nem így van!

Van egy nagyon jó mondás, ami a segítségünkre lehet.  "Gondolkodom, tehát vagyok!"

Más szavakkal így is mondhatnánk: Mivel gondolkodom, ezért kell hogy létezzem, hiszen ha nem léteznék, akkor gondolkodni sem tudnék! Ez szerintem mindenkinek tiszta, logikus és érthető. Ugyanakkor ha megfordítjuk ezt a mondást, akkor a következtetés már korántsem lesz ilyen egyértelmű és logikus. Nézzük: Vagyok, tehát gondolkodom! Másképp mondva: Mivel létezem, ezért kell, hogy godolkodjak. Ez már nem törvényszerű, hiszen a legtöbb anyagi részecske, a legtöbb szervetlen anyag, de sok szerves is, mint mondjuk egy asztal, egy darab papír, vagy egy vas kerítés is létezik, de nem tud gondolkodni, még akkor sem ha akar. De még akarni sem tud.

Szóval a kérdésre a válasz első nekifutásra is pofon egyszerű. NEM! Mégpedig azért nem, mert a "vegán vagyok, csak a vegán elveket nem tartom" kijelentés pontosan olyan értelmetlen, mint a "szűz vagyok, mert csak heti egyszer szexelek", vagy mint ha azt mondaná valaki "világklasszis focista vagyok, mert rendszeresen focizom"

Mindannyian beláthatjuk, hogy attól, mert valaki rendszeresen focizik, még nem következik, hogy világklasszis játékos, viszont abból, hogy valaki világklasszis focista, egyenesen következik, hogy rendszeresen focizik!

Valami ilyesmi a helyzet a veganizmussal is. A tény, hogy valaki vegán, abból az elhivatottságból fakad, hogy elutasítja az állathasználatot. Mivel elutasítja az állathasználatot, ezért törvényszerűen következik, hogy nem használ semmit, ami az állatok kihasználásához kötődi, így étrendje is elkerülhetetlenül, 100%-ban növényi kell, hogy legyen. Viszont attól, hogy valaki 100%-ban növényi étrenden él, még nem feltétlenül utasítja el az állathasználatot. Márpedig a vegánt az állathasználat elutasítása melleti szilárd etikai meggyőződése teszi vegánná, nem az étrendje. Az étrend csak következménye annak a meggyőzőésnek, ami a vegánt vegánná teszi. Előbb van egy erős etikai meggyőződés, és abból következik a növényi étrend. Az elv az ok, az étrend pedig csak okozat. Ebből pedig megérthetjük, hogy ha valakinél nincs meg ez az erős etikai elkötelezettség, akkor hiába eszik 100%-ban növényi ételeket, nem lehet vegán. Az okozat nem mondhatja azt magáról, hogy ő az ok! 

Remélem sikerült tisztába tenni ezt a kérdést, és mindenki számára világos, hogy ki nevezhető vegánnak, és ki nem. Aki nem, az se szomorkodjon, hiszen szépen összeszedve itt annyi szép és hangzatos megnevezés van az étrendek alapján, hogy biztosan talál olyat, ami tetszik neki, és remélhetőleg igaz rá.

Ha ezután a cikk után bűntudatot érzel, vagy úgy gondolod, elítélő, kirekesztő voltam, akkor  kattints IDE.

Boldog napot! :)

J. K. Valentine

A bejegyzés trackback címe:

https://veganspirit.blog.hu/api/trackback/id/tr766806745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása