Nyers almatorta

2015. május 09. - Kakuk Bálint

11053281_10203444061856988_1792287298693145135_nn.jpg

A megadott adagok egy 22cm-es tortaformához elegendőek!

Hozzávalók az alaphoz:

  • 100g őrölt lenmag
  • 5 ek kókuszreszelék
  • 12 db friss datolya
  • 0,5 dl víz

 A töltelékhez:

  • 1,5kg kimagozott édes alma
  • 1 csapott ek őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűbors
  • 1 kk útifűmaghéj liszt
  • 1 ek citromlé

 

Kesu krémhez:

  • 200g natúr kesudió
  • a datolya áztató leve
  • 1 kk őrölt szegfűbors
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk útifű maghéj liszt
  • víz

Díszítéshez diót ajánlok. Nekem sajnos nem volt, és bár az eper gyönyörűen mutat rajta, de nem illik az ízvilágához.

 

A nyers almatorta elkészítése:

Az elkészítés előtt 6-10 órával a 10 szem friss datolyát kimagozzuk, majd egy pohárba tesszük, és beáztatjuk annyi vízben, hogy éppen ne lepje el. Ha nincs őrölt lenmagunk, akkor a turmixgépben ledaráljuk, majd a darált lenmaghoz adjuk a kökuszreszeléket, a vizet és a lecsepegtetett datolyát, majd egy tálban kézzel jól összedolgozzuk, hogy egy kemény gyurma állagú masszát kapjunk belőle. FIGYELEM! A datolya áztató levét tartsuk meg, mert kell a kesukrémhez! ha megvagyunk, akkor egyenletesen elterítjük a tortaforma alján.

Az almát kimagozzuk, (nem kell meghámozni) majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt almát kicsavarjuk annyira, hogy ne tocsogjon a saját levében, de ne is legyen száraz. Körülbelül olyannak kell lennie, mint egy almás pite tölteléke. Ekkor hozzáadjuk a citromlevet, fahéjat, szegfűborsot és az útifűmaghéj lisztet, aztán jól elkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze az almát. Gyorsan belehalmozzuk a tortaformánkba, és egyenletesen elterítjük.

A kesukrémhez minden összetevőt turmixgépbe rakunk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 3/4 részig ellepje a kesudiót, majd összeturmixoljuk. Egy sűrű, de folyós krémet kell kapnunk. Ha szükséges adhatunk hozzá még egy kis vizet, de óvatosan, nehogy túl híg legyen a végeredmény! Amikor kész, akkor ráöntjük az almaréteg tetejére, és elterítjük. Egy 8 órára hűtőbe rakjuk.

11130136_10203444061056968_3472218544735515583_n.jpg

Áldott étkezést! :)

Kakuk Bálint

 

 

Nyers, nyersvegán, nyers recept, nyers torta, nyers vegán, recept, vegan, vegán, vegán recept, cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, nyers almatorta.

A bejegyzés trackback címe:

https://veganspirit.blog.hu/api/trackback/id/tr517445398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.