Vegan Spirit

Kihalt az afrikai oroszlán!

2015. február 12. - Kakuk Bálint


Így tűnt el egy faj!
2015.02.10.-én egy évtizedes kőkemény háború ért véget. Egy háború, mely az egykor 35000 példányt számláló afrikai oroszlán megmentéséért folyt!
Tavaly döbbentek rá a kutatók, hogy már csak pár szabadon élő példány maradt Afrika vadonjaiban, ám ez nem maradt így sokáig. Egy kanadai milliárdos 750.000 dollárt fizetett azért, hogy kilőhesse az utolsó szabadon élő afrikai oroszlánt! A vadász által megosztott képek szerint imádja gyilkolni az "egzotikus" vadállatokat.doug-hamric-gemsbok.jpg

A sikeres vadászat eredményéről készült képeit saját Facebook oldalán osztotta meg. Büszkén pózol a leterített vad teteme fölött.

doug-hamric-lion.jpg
Szörnyű belegondolni, hogy az utolsó szabadon élő afrikai oroszlán, egy ilyen méltatlan, egyenlőtlen küzdelemben pusztult el. Az emberi egoizmus, erkölcs és érték nélküli világkép áldozata lett.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért csak akkor értékeljük az életet, ha kevés van belőle? Végső soron a fent említett milliárdos sem tett többet, mint az, aki az utolsó előtti, vagy az első oroszlánt kilőtte. Mindegyikük csupán egyetlen életet vett el! Mégis, ez az egyetlen, utolsó élet megfizethetetlennek tűnik, ám semmi bajunk azzal, ha olyan fajok egyedeit gyilkolják, amiből milliónyi példány él.
Mégis mióta mérjük az életet darabra és kilóra mint a tárgyakat? Mióta élünk ilyen ellentmondásos módon? Vajon önmagunk életét is értéktelenebbnek látjuk ma mint tegnap, csak mert naponta 200.000 emberrel növekszik a népesség világszerte? Attól lesz az életünk értékes, ha kevesebb ember él a földön? Ha pedig tudjuk, hogy az élet nem mérhető darabra, kilóra, vagy pénzben, akkor mégis miért mérjük így másokét?
Ezt nagyon nem érzem helyesnek, ezért lettem vegán!
Bár a történet nem igaz,( Sajnos valóban veszélyeztetett fajról van szó), de jól megmutatja, mennyire önámító és ellentmondásos módon viszonyulunk mások életéhez, és így a sajátunkhoz is.
Kedvünkre szaporítjuk az állatokat, mert tudat alatt azt gondoljuk, hogy ha sok van, akkor értéktelen, és mivel értéktelen, ezért elvehetjük az életüket. Ugyanakkor ha kevés van belőle, akkor kétségbeesünk, és ugyanolyan egyedek életét megfizethetetlennek tartjuk! Ez a baj a világgal, és még velünk, jószándékú emberekkel is, hogy az életet darabra mérjük, és még csak eszünkbe sem jutott soha!
Légy őszinte! Hallgass a benned élő gyermeki szív igazságosságára! Légy vegán!

Figyeld a szíved!

Kakuk Bálint

A bejegyzés trackback címe:

https://veganspirit.blog.hu/api/trackback/id/tr376798807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Omlas01 2015.02.13. 12:32:08

Meghallgattam a szívem és ő is pörkölt párti.

Szigeti Rozália 2015.02.13. 15:50:45

Mert az oroszlánból igen jó a pörkölt...........Pöcs

gothicure 2015.02.13. 23:38:53

Hálistennek a cikknek valóságtartalma kevés. Oda kell figyelnünk a természetre, és küzdeni kell azért hogy minél kevesebb kárt okozzunk a természetnek, de legalább olyan fontos az, hogy kiszűrjük a neten a félrevezető tartalmakat.

Ezek a fotók 2013-ban készültek, és valóban undorító, hogy egyes emberek arra élveznek el, ha gyilkolhatnak. A cikkben leírtakkal egyetértek, de hálistennek nem igaz, hogy kihalt az Afrikai oroszlán.

kondor1 2015.02.14. 14:09:35

Ez a cikk egy csúnya átverés... Ahol az oroszlánok létszáma megcsappant, azt legnagyobbrészt az intenzív mezőgazdaság (növénytermesztés) bevezetése és ezáltal a zsákmányállatok eltűnése okozta.
Emiatt és az infrastruktúra fejlesztése miatt (utak, bányák, ipartelepek, stb.) sokkal több oroszlán tűnik el, mint amennyit a gonosz vadászok elejtenek. A vegánok táplálékának előállításához szükséges nagyüzemi növénytermesztés tehát legalább annyira pusztítja őket mint a vadászat... A többi sima hazugság...

Kakuk Bálint 2015.02.18. 01:19:13

@kondor1: Érdemes lenne kiszámolni, hogy ha 20 (kalóriában és tápanyagban teljes értékű) adag növényt megetetek egy állattal, abból mennyi adag húst növeszt? Ugyanis tény, hogy mivel az állatok sem képesek jelen tudásunk szerint többletenergiát előállítani, ezért garantáltan nagyságrendekkel kevesebb adag húsod lesz. Hogy ez miért fontos? Mert egy vegán, ugyan annyi energiából, amiből 1 adag marhahúsos ebéd kerül, átlag kb 16 teljes értékű ebédet tud elfogyasztani. Vagyis nem a vegánok miatt használnak sok termőföldet, hanem a haszonállatok miatt! Amúgy a cikk lényege nem átverés, hiszen leírja, hogy nem igaz! A lényeg, hogy a szívedre hallgass, ne a dogmáidra amiket úgy neveltek beléd, hogy sosem gondoltad át őket! :)
veganallatvedelem.blogspot.hu/search/label/Na%20%C3%A9s%20a%20n%C3%B6v%C3%A9nyek%3F
süti beállítások módosítása