A megadott adagok egy 22cm-es tortaformához elegendőek!
Hozzávalók az alaphoz:
- 100g őrölt lenmag
- 5 ek kókuszreszelék
- 12 db friss datolya
- 0,5 dl víz
A töltelékhez:
- 1,5kg kimagozott édes alma
- 1 csapott ek őrölt fahéj
- 1 kk őrölt szegfűbors
- 1 kk útifűmaghéj liszt
- 1 ek citromlé
Kesu krémhez:
- 200g natúr kesudió
- a datolya áztató leve
- 1 kk őrölt szegfűbors
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk útifű maghéj liszt
- víz
Díszítéshez diót ajánlok. Nekem sajnos nem volt, és bár az eper gyönyörűen mutat rajta, de nem illik az ízvilágához.
A nyers almatorta elkészítése:
Az elkészítés előtt 6-10 órával a 10 szem friss datolyát kimagozzuk, majd egy pohárba tesszük, és beáztatjuk annyi vízben, hogy éppen ne lepje el. Ha nincs őrölt lenmagunk, akkor a turmixgépben ledaráljuk, majd a darált lenmaghoz adjuk a kökuszreszeléket, a vizet és a lecsepegtetett datolyát, majd egy tálban kézzel jól összedolgozzuk, hogy egy kemény gyurma állagú masszát kapjunk belőle. FIGYELEM! A datolya áztató levét tartsuk meg, mert kell a kesukrémhez! ha megvagyunk, akkor egyenletesen elterítjük a tortaforma alján.
Az almát kimagozzuk, (nem kell meghámozni) majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt almát kicsavarjuk annyira, hogy ne tocsogjon a saját levében, de ne is legyen száraz. Körülbelül olyannak kell lennie, mint egy almás pite tölteléke. Ekkor hozzáadjuk a citromlevet, fahéjat, szegfűborsot és az útifűmaghéj lisztet, aztán jól elkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze az almát. Gyorsan belehalmozzuk a tortaformánkba, és egyenletesen elterítjük.
A kesukrémhez minden összetevőt turmixgépbe rakunk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 3/4 részig ellepje a kesudiót, majd összeturmixoljuk. Egy sűrű, de folyós krémet kell kapnunk. Ha szükséges adhatunk hozzá még egy kis vizet, de óvatosan, nehogy túl híg legyen a végeredmény! Amikor kész, akkor ráöntjük az almaréteg tetejére, és elterítjük. Egy 8 órára hűtőbe rakjuk.
Áldott étkezést! :)
Kakuk Bálint